![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4OT3Q8fQTNTrxAX8CpD-afydGE6e_pGTVpVO9aFjGLnCzLeSZseOPkRlOuiKXDJE22YcryQxR4ynAwc5EsmXlWrSr1ocUe-9_eLEj5V1M4qhRSnsMrk_XxZYTpOyE_ScR7rPL_SkUQDBl/s400/gomb.jpg)
Tavaly óta foglalkoztat a gondolat, hogy a szaloncukrot ( is ) házilag készítsem el, s ne a bolti szörnyűségeket kelljen a lányoknak a pocakjukba pakolni. Esznek így is elég vackot :S Eszter születése utáni első két évben nagyon jó alternatíva volt a kölesgolyó, szépen kilakoltattam a csinos papírból a bolti szaloncukrokat és a helyükre becsomagoltam a natúr köleseket, mi is szerettük, Eszter is örült neki :o) De ahogy múlik az idő és változnak körülöttünk a dolgok, nekünk is idomulnunk kell, azt hiszem, ma már komoly balhé lenne abból, ha kölest találnának a fára akasztva :P
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXPZkA2QRQjRYRNrUldKmli3MzqmSpEqhqbTNMqm0dDVxaRklBQhAg2RPP-5ygVUZ4UXBKyEjVI0FH9MuOSNUE9_-ZyNec6bFGxCd_JMrAru6aNa2ySxjxScbiQch0XxxLNmp8X2vedZG2/s400/szaloncukor_m.jpg)
Szerencsére, ma már elég sok variáció receptjéhez hozzájuthatunk az internet segítségével. Így esett az én választásom az alábbi, sok oldalon is megtalálható receptre:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyVvLNE-lgRkNRrlZP7PwWmz0RDxAhTddXnOfCxZa1sGi_ZTwnFKMVFyoBr-HZpLI1CDKQATuJRjxKWiwr65KRa9bm_KJH8JDRRp5frDnWWIHCDALln934YwmpPt8hfniGXAoNBs5yS98D/s400/szaloncukor_g.jpg)
Reform cukormentes szaloncukor
Legyen a kezed ügyében:
50 dkg mazsola
20 dkg őrölt mandula ( eredetileg mogyoró, de arra nekem allergiám van :S )
10 dkg kókuszreszelék
1 bio citrom reszelt héja ( csak a sárga rész )
csipet őrölt fahéj
5 dkg méz ( háát, én ezt teljesen kihagytam, szerintem így is összeállt és elég édes is volt a massza )
Így használd a hozzávalókat:
A mazsolát forró vízzel leöntöttem és kb. 5 percig állni hagytam. Közben kimértem a mandulát, a kókuszreszeléket, lereszeltem a citrom héját, fűszereztem a fahéjjal, majd leöntöttem a mazsoláról a vizet és mindent a fémkéses robotgépbe dobtam és összedolgoztam.
Szerintem így is összeáll a massza, de segíthetsz rajta pici vízzel vagy akár mézzel is. Evőkanállal adagoltam a vizes tenyerembe a darálékot és szaloncukor szerűre formáztam. Már mehet is a szép, színes papírba, de ha szeretnél rá bevonatot, az is megoldható.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgECTKg6AtNB0olG0_Y1o08RpazHZTg4QzxBcpvnpjjBzrx3gbvgueVE1D0gRd3A59gbdph5EWi9q7ZwPASnDxYTVvUj6U5COhBYM6DUBx-fVjfK_Miz8KoUBpCGeUeoQUWINKO9bMggwyp/s400/szaloncukor_k.jpg)
15 dkg pálmazsírt felolvasztottam és összekevertem 5 dkg karobporral. Kicsit vártam, hogy ne legyen se túl forró, se túl híg a máz és ebbe mártogattam a szaloncukrokat. Hűtőben hagytam megdermedni és egyesével becsomagoltam őket.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1v2NpnmHi-ydvdFaPCBtUYloLHiJqgavXdaNALzsHHZMFyTYxcArMhuW3n5J3WukZ6dz-Xko9ztXEYtcw8u1EJKz98-1EHifUZGJ6X2fhaZevH7T6OsiL_eq9oR-VpQyleqxHzzxD26XY/s400/szaloncukor_cs.jpg)
Nekem is, a gyerekeknek is nagyon ízlett, tökéletesen megállja a helyét az igazi szaloncukor helyett / mellett :o)
Lehet, hogy a fele adag is elég lesz elsőre, én is csak annyit mertem bevállalni, és így is lett vagy 30 szaloncukrunk!
Forrás: Mikuláscentrum
Ui.: Ez a recept a Vegán Karácsony blogon is megjelent.
Ez nagyon jóóóóóóóóó, én is csinálok ilyet :-9
VálaszTörlésKata, hajrá! ;o)
VálaszTörlésSzia Kata!
VálaszTörlésSzuperek az édességek!
Pálmazsírt hol tudok beszerezni? Nem tudsz vmi
tuti helyet?
Szia Magdi!
VálaszTörlésÉn kaptam, ráadásul a Szüleim óriási kiszerelésben vásárolták, tehát az Neked nem jó forrás. Bioboltokban is lehet, a nagyobbakban, de itt az Ázsia Bt linkje http://href.hu/x/7mqz náluk is van!
:o)