2008. december 22., hétfő

Teljes őrlésű Panettone recept - pótlás!

Update: Íme a korábban beharangozott és megígért Panettone recept, jó sütögetést! ( fotó a korábbi posztban található )


Panettone


Legyen a kezed ügyében:


½ csésze meleg víz

2 teáskanál szárított élesztő

½ csésze növényi tej ( nálam rizs )

¼ csésze lágy barnacukor

3 evőkanál bio margarin / pálmazsír

2 evőkanál kandírozott narancshéj

2 evőkanál kandírozott citromhéj

2 teáskanál vanília őrlemény

¾ teáskanál tengeri só

2 + ¾ csésze teljes őrlésű tönkölybúzaliszt

1 evőkanál burgonyapehely

¼ csésze búzacsíra

½ csésze arany mazsola

½ csésze aszalt sárgabarack


Ami kimaradt, de az eredeti leírásban szerepel: ¼ teáskanál sáfrány, ½ evőkanál ánizsmag, 1 teáskanál mandulakivonat, 1/3 csésze szárazon megpirított mandula vagy fenyőmag ( na, ezt mondjuk beletettem volna, ha éppen van itthon ;o), de a többinek nem éreztem hiányát!


Így használd a hozzávalókat:


Az élesztőt oldd fel a langyos vízben és tedd félre. Egy kis lábasban melegítsd meg a tejet, majd keverd bele a cukrot és a zsiradékot. Ha kissé lehűlt mehet az élesztős vízhez.


Egy tálban keverd össze a sót, a vaníliát, a burgonyapelyhet, a búzacsírát és egy csésze lisztet, na meg persze az élesztős egyveleget. Ha van dagasztókaros robotgéped / kenyérsütőd, akkor feltétlen azzal végezd a dagasztást, mert ennél a tésztánál nagyon fontos, hogy csak annyi lisztet tégy bele / hozzá, amennyit a recept ír, de mivel az egész egy nagy rakás ragacs, nehéz megállni a folyamatos lisztezést :o). Apránként add a masszához a maradék lisztet ( 1 + ¾ csésze ) is és kb. 10 percig dagaszd. Ha nincs géped sem kell kétségbeesni, akkor olajozd be alaposan a kezed és úgy dolgozz!


Olajozott tálban, meleg helyen keleszd a tésztát kb. 1 – 1,5 óráig.


Gyúrd át, ha letelt a megadott idő, majd az apróra vágott gyümölcsöt ( mazsola, barack + citrushéjak ) is dolgozd bele a tésztába. Formázz belőle egy nagy labdát, helyezd a kiválasztott sütőformába ( szilikon tortaformát használtam – 20 centiset – és sütőpapírból készítettem karimát köré ) és ismét küldd pihenni egy órára.


Időközben melegítsd elő a sütőt ( 175 fokra ) és süsd benne 30 – 40 percig. Én persze elfelejtettem bevágni a tetejét, de Te megteheted – sütés előtt ;o)


Nagyon – nagyon finom és hihetetlen könnyű a tésztája, jó szívvel ajánlom mindenkinek!!!!!


Ui.: Köszönöm a türelmet, sajnos a nagytakarítás miatt nem nagyon volt időm begépelni korábban a receptet.


Forrás: B. C. Grogan: Nonna's Italian Kitchen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése