Update: Íme a korábban beharangozott és megígért Panettone recept, jó sütögetést! ( fotó a korábbi posztban található )
Panettone
Legyen a kezed ügyében:
½ csésze meleg víz
2 teáskanál szárított élesztő
½ csésze növényi tej ( nálam rizs )
¼ csésze lágy barnacukor
3 evőkanál bio margarin / pálmazsír
2 evőkanál kandírozott narancshéj
2 evőkanál kandírozott citromhéj
2 teáskanál vanília őrlemény
¾ teáskanál tengeri só
2 + ¾ csésze teljes őrlésű tönkölybúzaliszt
1 evőkanál burgonyapehely
¼ csésze búzacsíra
½ csésze arany mazsola
½ csésze aszalt sárgabarack
Ami kimaradt, de az eredeti leírásban szerepel: ¼ teáskanál sáfrány, ½ evőkanál ánizsmag, 1 teáskanál mandulakivonat, 1/3 csésze szárazon megpirított mandula vagy fenyőmag ( na, ezt mondjuk beletettem volna, ha éppen van itthon ;o), de a többinek nem éreztem hiányát!
Így használd a hozzávalókat:
Az élesztőt oldd fel a langyos vízben és tedd félre. Egy kis lábasban melegítsd meg a tejet, majd keverd bele a cukrot és a zsiradékot. Ha kissé lehűlt mehet az élesztős vízhez.
Egy tálban keverd össze a sót, a vaníliát, a burgonyapelyhet, a búzacsírát és egy csésze lisztet, na meg persze az élesztős egyveleget. Ha van dagasztókaros robotgéped / kenyérsütőd, akkor feltétlen azzal végezd a dagasztást, mert ennél a tésztánál nagyon fontos, hogy csak annyi lisztet tégy bele / hozzá, amennyit a recept ír, de mivel az egész egy nagy rakás ragacs, nehéz megállni a folyamatos lisztezést :o). Apránként add a masszához a maradék lisztet ( 1 + ¾ csésze ) is és kb. 10 percig dagaszd. Ha nincs géped sem kell kétségbeesni, akkor olajozd be alaposan a kezed és úgy dolgozz!
Olajozott tálban, meleg helyen keleszd a tésztát kb. 1 – 1,5 óráig.
Gyúrd át, ha letelt a megadott idő, majd az apróra vágott gyümölcsöt ( mazsola, barack + citrushéjak ) is dolgozd bele a tésztába. Formázz belőle egy nagy labdát, helyezd a kiválasztott sütőformába ( szilikon tortaformát használtam – 20 centiset – és sütőpapírból készítettem karimát köré ) és ismét küldd pihenni egy órára.
Időközben melegítsd elő a sütőt ( 175 fokra ) és süsd benne 30 – 40 percig. Én persze elfelejtettem bevágni a tetejét, de Te megteheted – sütés előtt ;o)
Nagyon – nagyon finom és hihetetlen könnyű a tésztája, jó szívvel ajánlom mindenkinek!!!!!
Forrás: B. C. Grogan: Nonna's Italian Kitchen
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése