Vannak olyan ételek, melyekről azt gondoljuk, nem lehet tojás nélkül elkészíteni vagyis leutánozni, s vannak olyanok, melyek reprodukálást nem is kellene erőltetni. Én alapvetően ritkán töröm a fejem ilyen helyettesítős mókákon, nem szeretem az amerikaik „faux chicken”, vagy „faux fish” receptjeit sem. Nem hiányoznak az ilyen kaják és kész. ( Persze a majonéz az más tészta, azt muszáj volt kitalálni, hogy kell vegául összedobni :P )
No, de ha ott van az oldalamon egy „szegény” férj, aki valaha nagyon szerette a tojásrántottát?! Olyankor kell tovább bújni a netet és rálelni a megfelelő receptre vagy annak hiányában jöhet a kísérletezés. Nekem most mákom volt, mert viszonylag könnyen ráleltem az ételleírásra, másrészt annyira jó volt ez a hamis rántotta, hogy mindketten örültünk neki!
Annyi rossz hírem azért van, hogy a szójaallergiások nem ehetik, de más allergén nincs benne!
Vegán Rántotta
Legyen a kezed ügyében:
¼ csésze teljes kiőrlésű tönköly liszt
¼ csésze élesztőpehely
1 csésze víz
2 – 3 evőkanál növényi margarin
esetleg ½ teáskanál mustár ( én ezt most kihagytam )
kis só, bors, kurkuma, fokhagyma
1 nagy vöröshagyma
2 tv. paprika
kevés olaj
45 dkg tofu ( = 1,5 csomag )
Így használd a hozzávalókat:
Először elkészítjük a szószt: a lisztet, az élesztőt és a szétnyomott fokhagymát alaposan elkeverjük a vízzel egy kisebb lábasban. Tegyük fel melegedni, s ne is menjünk messzire a tűzhelytől, mert hamar besűrűsödik és kavargatni sem árt. Rövid ideig hagyjuk pöfögni, majd levéve a tűzről, keverjük hozzá a margarint és a mustárt. Ekkor jöhet egy kis fűszerezés is.
Egy serpenyőben fonnyasszuk meg a felvágott hagymát, majd a paprikát, félidőben tegyük hozzá a villával szétnyomkodott tofut is. A jó eredmény eléréséhez a tofut is meg kell egy kicsit pirítanunk. Ha ez is meg van, öntsünk rá a szószból ( annyit amennyi nekünk jól esik, nekem megmaradt az 1/3 – ada kb. ), keverjük össze, süssük még egy percig és már tálalhatjuk is.
2 személy részére
Szerintünk nagggggyon tojásrántotta íze volt!!! Na, akad itt még bátor ember, aki ki meri próbálni vagy már teljesen rosszul vagytok a receptjeimtől?! :o)))
Forrás: VegWeb
Én egyáltalán nem vagyok rosszul, de a rántotta tényleg nem hiányzik. Ha csinálok évente kétszer, akkor simán tofut lemorzsolok, fűszerezem, annyi.
VálaszTörlésIgen, én is megvagyok nélküle, de ez a lisztes - élesztős cucc tényleg olyan pluszt ad a tofunak, amitől finom lesz :o)
VálaszTörlésnekem tetszik a dolog, és ki is fogom próbálni..hogy szegény férj mit fog ehhez szólni, az más kérdés..:)
VálaszTörlésÉn is pont a napokban agyaltam-találtam ilyen tofurántottás receptet, sztem ki is próbálom nemsokára.:-)
VálaszTörlésA veganézt még nem sikerült, mert a múlt héten úgy elcsúsztam a grillezős kajákkal,hogy nem fért bele időben.:-(
szia, hol tudok venni elesztopelyhet????
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésSzerintem bármelyik jól felszerelt bioboltban, meg az Ázsiában is. Itt egy link, csak hogy tudd, mit kell keresned: http://href.hu/x/61tk
Sok sikert!