Mángold. Ismeritek? Túlzás lenne azt állítani, hogy sosem hallottam róla, de találkoznunk biztosan nem sikerült még korábban. Idén tavasszal vettem magot és elültettem őket a minikertemben, ráadásként, csak hogy bebiztosítsam magam, még Anyósomat is megkértem ugyanerre. Az Ő óriás kertjükben már nem oszt nem szoroz két – három sor újabb zöldség ;o) Hétvégén kaptunk is belőle egy teli zacskóval, s a sok esőnek köszönhetően már az én kis teremtményeim is beértek. Úgyhogy hajrá, jöhet a mángold – szezon! :o)
Azt sem tudtam, mit csináljak vele, így hát kezdtem bújni a netet, először angolul vadásztam receptekre, aztán magyarul. Készíthető belőle főzelék, köret, rakottas étel, sőt, még leves is. Alapvetően a spenóthoz szokás hasonlítani, s hasonló fűszereket is lehet hozzá társítani. Elsőre nem akartam túlbonyolítani az ügyet, szerettem volna a zöldség saját ízét megismerni. Végül leragadtam Siccikénél, aki nemrég írt a mángoldról és az Ő receptjéből indultam ki. Ez lett belőle:
Rizses mángold
Legyen a kezed ügyében:
90 dkg mángold
2 – 3 dkg növényi margarin
2 – 3 gerezd fokhagyma
½ citrom leve
bors, só
1,5 pohár barnarizs ( = kb. 30 dkg ) + natúr vegamix
A sajtszószhoz:
5 dkg növényi margarin
5 dkg kukoricaliszt
1 csésze növényi tejszín
1 evőkanál hamis parmezán
4 dkg növényi sajt ( pl.: cheezly )
1 teáskanál mustár
só, bors
Így használd a hozzávalókat:
Az alaposan megmosott mángold leveleket felcsíkozom és a margarinon megfonnyasztom. Fokhagymával, citrommal, sóval, borssal ízesítem a végén. A főtt barnarizst egy tűzálló tálba simítom, rákanalazom a mángoldot, majd elkészítem a sajtszószt.
A margarint felolvasztom, megszórom a liszttel és a hamis parmezánnal. Pirítom egy percig, majd felöntöm a tejszínnel és összeforralom. Belereszelem a növényi sajtot, belekeverem a mustárt, sózom, borsozom, majd a mángold tetejére kenegetem.
150 fokosra előmelegített sütőben kb. 30 – 40 perc alatt készre sütöm. Felnőttnek - gyereknek egyaránt nagyon ízlett!!!!!! :o)
Étvágytól függően 4 - 6 személy részére.
Szia!
VálaszTörlésEz is kipróbálva :)))
A gyerekeimnek is ízlett (egy két év 8 hónapos leányka és egy 13 hós kislegény)
Köszönjük!
(Azóta fantáziáltam kicst eme recept alapján és készült így itthon köleses mángold - az is jó!)
Üdv.: Enikő
Hello!
VálaszTörlésDe jó!!! Az én lányaim is boldogan falták ( 3 év 4 hós & 20 hónapos ). A kölesest hogy csináltad? Elárulod? :o)
Köleses mángold - naaaagyon egyszerűen:
VálaszTörlésKöles a vízben megfőz
Mángold olivaolajon fokhagymával, pici sóval megfonnyaszt
A kettő összekever - és már ettük is ebédre.
A gyerekeimnek csak azt mondtam: ma zöld golyókat eszünk ebédre :)
(általában lefordítom az ő nyelvükre, mit is rakok épp a tányérjukba - lehet, hogy ez felesleges hülyeség - de én ilyen szájbarágós vagyok :)))
Jól hnagzik kölessel is, szerintem mi is kipróbáljuk majd, köszi! ;o)
VálaszTörlés