Az összes növényi tej közül, az én személyes kedvencem a rizstej. Kóstoltam már sok félét, különböző ízesítéssel ( vaníliás, mandulás ), de leginkább a natúr, ízesítetlen változatot preferálom, így nem kell különböző mennyiségeket tartalékolni, ha főzéshez ill. sütéshez használok belőle. Általában egy kartonnal vásárolunk belőle, s ez nagyjából egy hónap alatt fogy el. Attól is függ, miket főzök persze, van, hogy csak az esti itókához kell a lányoknak, van, hogy egy tejbegríz kedvéért a fazékba borítok egy dobozzal.
Tény, nem olcsó móka, de erről nehezen mondanék le ( attól tartok, ez a mondat sokszor fog még itt elhangozni :P ), érdemes alaposan körülnézni, hol, mennyiért vesztegetik, láttam én már 700 forintos rizstejet is :o( Mi nagykereskedésben vesszük, kb. 425 HUF – ért a képen látható márkát és nem csak az „olcsósága” miatt szeretjük, tényleg finom. On-line boltokban ( pl. itt ) kicsivel több, mint 500 – ért árulják.
Tökéletesen helyettesíti egyébként a hagyományos tehéntejet, levesben, főzelékben, süteményben is megállja a helyét, nem allergizál és könnyen emésztehtő.
( Előzmény itt. )
Hát, fene az ízlésedet :), én gyűlöltem, amikor ezzel kellett a rendes tejet helyettesítenem egy ideig.
VálaszTörlésHát, szerencse, hogy nem vagyunk egyformák :o)) Én a tehéntejtől lennék rosszul, az tuti :P
VálaszTörlésJó, hát allergiánál mint szükséges rossz ráfanyalodik az ember, de komolyan, még a kávét is kínszenvedés volt vele inni :). Te meg milyen lelkesen írsz róla :). Amúgy fizikai tulajdonságainál fogva tényleg képes ugyanúgy helyettesíteni a rendes tejet? Mert nagyon "vizes" az állaga.
VálaszTörlésJa, mi kicsit furák vagyunk ebből a szempontból, mert nálunk senki sem allergiás, mégis ezt isszuk és bármilyen érdekes, szeretjük :o))
VálaszTörlésÉn mindenbe használom, amibe egyébként "rendes" tejet szokás tenni és nem szokták észrevenni a vendégek a "turpisságot" :o)
A tej márkájától is függ, mennyire "vizes", nekem ez már valószínűleg fel sem tűnik! ;o)
Szia Katanyaka!
VálaszTörlésÉn eddig a szója-, a rizs-, és a zabtejet próbáltam.
Bár tejtermékeket fogyasztok, sőt nagyon szeretem a különböző sajtokat, a kefírt és a joghurtot, magát a tejet már gyerekkorom óta nem szeretem, nem iszom.
A reggeli tejeskávé nélkül viszont el van rontva a napom.
Így én ebből a megfontolásból iszom növényi tejet.
Nekem az összes közül a zabtej ízlett a legjobban. Azért kedvelem nagyon, mert van valamiféle kellemes, diófélékre emlékeztető íze, aromája és nem túl édes (én a rizstejet egy kissé túl édesnek találtam.)
Zabtejből a Biopontos változatot szoktam inni.
Hát, ennyi. Csak gondoltam, megosztom veled én is a tapasztalataimat. :-)))
Adéle
Szia Adéle!
VálaszTörlésKöszönöm a hozzászólásod, pontosan ilyenekre gondoltam, ezzel tudunk segíteni másoknak is! ;)
Sziasztok,
VálaszTörlésén is kimondottan szeretem az itthon elkészített integrális rizstejet, mézzel és citrommal :)
És mert az EU-n kívül a tej nem tejből készül :(
Lea
Sziasztok,
VálaszTörlésne koltsetek feleslegesen ilyen sok penzt rizstejre. Fillerekbol elo lehet allitani, es nem tartalmaz semmi olyan adalekot, amit amugy az iparilag eloallitott tesoja igen. Ime a recept:
http://www.nosalty.hu/rizstej_recept_16858
Az en kedvencem a mandula tej. Egy litert elo lehet allitani kb 40 mandulaszembol. Ahol mi elunk 1200 Ft egy kilo pucolt mandula! Szamoljatok ki, h milyen olcson elo lehet allitani a tobb szaz forinttal szemben. Arrol nem is beszelve, h kb 10 perc az elkeszitesi ideje.
Forro vizbe beaztatjatok a mandulat, igy konnyen ki lehet pockolni a hejabol, majd egy kis kanal mezzel es vizzel osszeturmixoljatok ugy, h a mandulat teljesen lepepesitsetek. Ha akarjatok, megszuritek, en nem szoktam. A pepet sutemenybe, tejbegrizbe vagy barmibe belefozhetitek, ne dobjatok ki. :) Kincset er, tele van vitaminnal.
Sok szeretettel,
Suni