2008. június 3., kedd

Piros levesek

Nagyon régóta nem készült a konyhámban gyümölcsleves, mert ugye a gyümölcs az önmagában jó. Ez alapszabály. De! De nyáron meg irtó meleg van és ez is vitathatatlan tény, úgyhogy kompromisszumot kötöttem magammal, jöhet, de csak ha egy könnyű saláta követi, nem keverem további nehéz, főtt ételekkel. Így nincs annyira lelkifurim :o) Egyébként a férjem meg azt hitte, hogy nem szereti a gyümölcslevest, egészen tegnapig …

Semmi különöset nem fogtok találni a következő két receptben, csupán „példák”, hogy így is lehet. A második variáció anyai örökségem egyébként ;o) A napokban olvastam, hogy Mirelle anyukája is hasonló meggylevest főzött a családjának anno.




Hideg epres almás gyümölcsleves ( sk. )


Legyen a kezed ügyében:

30 dkg friss eper

1 nagy alma

csipet fahéj

2,5 dl növényi tej

kb. 2 evőkanál méz

1,5 dl növényi tejszín

citromlé


Így használd a hozzávalókat:

A megtisztított és feldarabolt gyümölcsöket 1,5 dl tejben megpárolom, a fahéjjal ízesítem; ezután ízlés szerint édesítem, kevés citromlevet is facsarok bele, hozzáadok még 1 dl tejet plusz a tejszínt és kész. Nekem úgy volt szimpi, hogy botmixerrel belekavartam egy kicsit. Hosszas hűtés után az igazi!


Hideg meggyleves ( az Anyukám receptje )


Legyen a kezed ügyében:

1 üveg bio meggy ( 350 gr. töltőtömeg )

3 dl növényi tej

csipet fahéj & szegfűszeg

2,5 dl növényi tejszín

1 evőkanál tk. tönkölyliszt

kevés citromhéj


Így használd a hozzávalókat:

A meggyet a saját levében felteszem melegedni ( ha frisset használnék, vízzel pótolnám a folyadékot ), de azért egy deci tejet is hozzáadok. Fűszerezem, s miközben felforr, a lisztet kikeverem a tejszínben, merek hozzá a meleg léből, csomómentesre keverem és így öntöm vissza a lábasba. Higitom még kb. 2 dl tejjel, kapirgálok bele egy kevés citromhéjat és felforralom, ezután hűtöm és másnap jól megeszem :o) ( Ha nagyon besűrűsödik a hűtőben, még egy kevés tejre lesz szükség! )


A második variációról nem készült fotó, elfelejtettem :o(, de azért nem nehéz elképzelni milyen lehetett :o))


1 megjegyzés: