2008. július 23., szerda

Új kedvencem: a vajbab

Mostanában nem úgy alakultak a dolgaim, mint szerettem volna, így eshetett meg, hogy egy salátás vkf – ről lemaradtam, éééén, aki ugye vega vagyok, vagy mi … Igazság szerint másnap jutott idő és energia egy finomság elkészítésére, ha még fel tudom idézni rendesen a receptet, akkor szívesen begépelem egyik nap „versenytől” függetlenül …


No, de nem is erről akartam én most írni, hanem arról, milyen érdekes felfedezést tettem a minap. Ha jól belegondolok, egyetlen olyan zöldségfélét ismerek csak, amelyet nem szeretek, s ez a vajbab. Sokáig nem értettem mi bajom van vele, hisz az elmúlt évek során már a borsót is, a szárazbabot is megszerettem, a kelkáposztáról nem is beszélve :P, de akkor ezzel a sárga kis valamivel mi a gond?

A szombati piacolás során vettünk belőle egy kilót, mert a férjem kérte; Ő szereti, ezért gondoltam, jófej leszek és megfőzöm, sőt, én is próbálok majd enni belőle. Képzeljétek, sikerült!! Ráadásul nem is esett nehezemre, mert tényleg finom lett a belőle készített főzelék, melynek kavargatása közben döbbentem rá a „titokra”, én nem bírom megenni a hüvelyeseket, ha tejjel / tejföllel párosítják őket, mint ahogy azt anyukám egész gyermekkoromban csinálta. Jó tejfölösen a főzelékeket és a leveseket is. Ezzel szemben én simán növényi tejszínnel helyettesítettem az állati eredetűt ( mint már évek óta a borsó és szárazbab esetében :P ) és azonnal kedvessé vált számomra is az étel ( nem volt tőle hányingerem sem pl. )!

Szóval, most már szeretem a vajbabot, remélem, Nektek is ízleni fog az alábbi főzelék, ha elkészítitek! ;o)




Vajbabfőzelék ( sk. )


Legyen a kezed ügyében:

1 kg vajbab

2 gerezd fokhagyma

½ vöröshagyma

olaj

1 dl növényi tejszín

1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt

ízlés szerint burgonyapehely

fűszersó, pirospaprika


citromlé / fűszerecet


Így használd a hozzávalókat:

Az olajon megpirítom a hagymát, aztán rádobom a megtisztított, feldarabolt babot, átforgatom és felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Fedő alatt megpárolom, majd elkeverem a lisztet a tejszínnel, a fűszerpaprikával, egy kevés főzőlével és ezzel behabarom a főzeléket. Aprítok bele ízlés szerint fokhagymát, sózom és a burgonyapehely segítségével kívánt állagúra sűrítem az ételt. A mi ízlésünk szerint kell bele egy kis savanyító is, citromlé vagy esetleg természetes módon készített fűszerecet. Fasírttal ettük és nagyon jól laktunk vele :o)


4 személy részére

4 megjegyzés:

  1. szia! Nálunk is gyakran készül :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Mostantól nálunk is egyre gyakrabban fog ;o))

    VálaszTörlés
  3. Kipróbáltam,igaz nem ezzel a mennyiséggel és burgonyapehely nélkül,csak a tejszínes habarással sűrítettem és nagyon finom.Megéri kipróbálni!

    VálaszTörlés
  4. Köszi kedves névtelen, örülök, hogy ízlett :)

    VálaszTörlés