2008. július 12., szombat

Padlizsános - sajtkrémes tészta ( laktózmentes )

Ezzel a recepttel még adósotok vagyok, a múlt hétvégi kis kirándulás előtt készítettem ebédre. Ritkán engedem meg magamnak azt a luxust, hogy egyszerre majdnem egy egész csomag cheezly – t felhasználjak, de most nem volt más választásom, az ötnapos távollétünket nem élte volna túl a hűtőben az éppen csak megkezdett csomag.


Így ez az étel sült ki belőle:






Padlizsános – sajtkrémes tészta ( sk. )


Legyen a kezed ügyében:


15 cm póréhagyma

3 gerezd fokhagyma

1 padlizsán

3 dkg kukoricaliszt

5 dl növényi tej ( nálam rizs )

2,5 dl növényi tejszín

15 dkg növényi sajt ( pl. Cheezly )

4 evőkanál hamis parmezán

2 teáskanál mustár

olaj

só, bors


35 dkg tojásmentes, durum tészta


Az olajon megpirítottam a felkarikázott pórét a fokhagymával, majd a padlizsánt is erre a sorsra juttattam. Az olaj mennyiségével érdemes vigyázni, mert a padlizsán képes bármennyit meginni belőle!!

Ezután megszórtam a liszttel, jól átforgattam, majd egy perc múlva elkezdtem felönteni a tejjel és a tejszínnel. Nem egyszerre zúdítottam az összes folyadékot a lábasba, hanem fokozatosan. Ízesítettem sóval, borssal, mustárral, a hamis parmezánnal és végül a sajttal. Néhány dekát meghagytam belőle a tetejére is.


Közben kifőztem a durum tésztát, egy merőkanál főzővizet megtartottam, s mikor összekevertem a tésztát a szósszal, szépen azt is rálocsoltam. Tűzálló tálba pakoltam a tésztát, ráreszeltem a maradék cheezly – t és forró sütőben megpirítottam kissé.


Salátával 5 embernek biztosan elég. ( Hozzáteszem, abszolút húsevők is boldogan falatoztak belőle!! )

1 megjegyzés: